Router Rip Konfigürasyonu (Cisco Packet Tracer)

Router Information Protocol (Router Rip), yani Yönlendirici Bilgi Protokolü anlamına gelen RIP, bir TCP/IP ağındaki router’ların birbirini otomatik olarak tanımasında kullanılan bir iç yönlendirme protokoldür. Aynı zamanda uzaklık vektör algoritmasına dayanır ve IGP’nın bir uygulamasıdır. Yönlendirme kararları, düğümler arasındaki sıçramaların sayısına dayanır.İlk olarak XNS protokol kümesinde kullanılmış olup daha sonra IP ağ uygulamalarında kullanılmıştır.
Routing versiyonları : Routing bilgi protokolünün 3 versiyonu bulunmaktadır.Ripv1,Ripv2 ve RIPng
Kaynak : Yönlendirici Bilgi Protokolü (RIP)

Router RİP Konfigürasyonu (Cisco Packet Tracer)

Router Rip Konfigürasyonu (Routing  Information Protocol (RIP)) bir distance –vector routing protokolüdür. Distance-vector routerlar routing tablolarının tamamını komşu routelara gönderir böylelikle router komuşularından aldığı routing bilgileri ile kendi bilgilerini birleştirerek routing tablosunu oluşturur. Ağ protokolü olarak rip kullanılan bir ağda her 30 saniyede bir routerlar  routing tablosunun tamamını tüm aktif interfacelere gönderir. Rip en iyi yolu hesaplamak için hop sayısına bakar (maksimum geçilebelecek hop sayısı 15 dir) bundan dolayı küçük ağlar için rip kullanışlı bir protokol iken büyük ağlarda ve wan yapısında yetersiz kalmaktadır. Rip version 1 ve version 2 olmak üzere ikiye ayrılıyor Rip version 1 ‘i  tercih ederseniz  version 1 classfull dur yani ağdaki tüm cihazlar aynı subnet’e sahip olmak durumundadır. Version 2 ise classless dır yani route güncellemeleriyle beraber subnet masklarıda gönderir ve aynı zamanda prefix routing sağlar. Rip’in administartive distance numarası ise 120 dir.

Router-Rip-Konfigurasyonu

20.0.0.2 ip ye sahip bilgisayar ile 50.0.0.3 ip ye sahip bilgisayar iletişime geçebilmesi için birbirlerini tanımaları gerekiyor. Bunun için Rip komutunu kullanacağız. Herhangi bir tanımlama yapmasak Router4 ile Router5 farklı konumlarda olduğu için ping atıldığında request timed out a düşecektir yani karşı tarafdan hiçbir yanıt alınamıyacak.

Her Router ayrı bir ağ olarak düşünürsek giriş portlarına bağlı ip adreslerini tanımlamamız gerekir.

Router4
Router(config)#router rip Router(config-router)#net Router(config-router)#network 20.0.0.1 Router(config-router)#network 30.0.0.1 Router(config-router)#network 10.0.0.1 Router(config-router)#end Router#

Router5
Router(config)#router rip Router(config-router)#net Router(config-router)#network 40.0.0.1 Router(config-router)#network 50.0.0.1 Router(config-router)#network 10.0.0.2 Router(config-router)#end Router#

İlginiz için teşekkür ederim bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Kullanılan Program :  Cisco Packet Tracer