Hybris Nedir ve Nasıl Kurulur : Bölüm 1
Hybris nedir sorusuna standart cevaplara karşın kendi anladığım ve üzerinde nelerin inşa edilebileceği bilgisini içerebilecek bir yazı yazmayı hedefledim. Keyifli okumalar.
Hybris Nedir?
Hybris 1997’de ilk olarak ürün içerik yönetim sistemi yapısıyla ortaya çıkmış ve daha sonra çok kanallı ticaret, veri yönetimi, mobil ticaret ve e-ticaret danışmanlığı olarak genişlemeye devam etmiş bir platformdur. (Detaylı wiki sayfası için buraya tıklayın. Hybris’in kendi wiki sayfası için buraya tıklayın. SAP üyeliğinizin olması gerekir.)
Hybris platformun kendisini anlatmandan önce platformun ne anlamda kullanıldığına değinmek istiyorum: Farklı teknoloji ve yazılımların bir araya gelerek oluşturdukları yazılım topluluğu diyebiliriz. (Frameworks, Softwares, Libraries, Servers vs..)
“Hybris neden bir platformdur” diyecek olursakta sebebi şu: İçinde birden çok teknolojiyi barındırması yanı sıra hybris ekibinin özel olarak geliştirdiği sistemler de mevcuttur, içerisinde framework ve kübütpahnelerin dışında bağımsız yazılımlar da barındırıyor aynı zamanda içinde barındırdığı bu yazılım ve eklentileri kontrol edebileceğimiz yapılarda mevcut, bu sepeble hybris bir yazılımdır demek diğer teknolojileri yok saymak diyebilriz bu yüzden bir platform demek daha doğru olacaktır.
Hybris platformu yaygın olarak e-ticaret üzerinde kurulmuştur, e-ticaret sistemi dışında, ister bir blog sitesi yaparsınız, ister kişi yönetim sistemi yaparsınız isterseniz de sadece onay sistemi barındıran bir yapı kurarsınız tamamen size kalmış. Hybris nedir sorusuna cevaben en iyi cevap şöyle verebilirim; siz yazılımsal olarak ne isterseniz onu yapabilirsiniz.
Hybris Kurulumu
Hybrisin ne olduğunu bildiğimize göre artık hybris uzmanıyız :P, şimdi biraz görsel biraz da kod ile nasıl kurulur onu anlatayım. Kurulumu Linux işletim sistemi üzerinde yapacağım.
- Öncelikle buradan hybris’i indiriyoruz, büyük ihtimalle indiremeyenler olacaktır, bunun sebebi ya yetkiniz yoktur ya da SAP üyesi değilsiniz. Ne yetkim var ne de SAP üyeliğim var diyorsanızda biraz github üzerinden araştırma yapmanızı tavsiye ederim birşeyler bulacaksınız. 🙂
- Dosyayı indirdiniz aşağıdaki bir klasör yapısı ile karşılaşmanız lazım. (veya github üzerinden bulduysanız.)
- Dosyaları olduğu gibi bir klasöre çıkartıyoruz, ismi hybrisProject olabilir.
- Kuruluma başlamadan önce üzerinde çalıştığımız hybris sürümünü öğrenmek için; hybrisProject/installer/version dosyasını herhangi bir edidör ile açıyoruz. Benim şuan çalıştığım sürüm 18.11.0-M13 versiyonu olarak geçiyor.
- Java’nın 1.8 sürümü ile uyumlu çalışmaktadır, Hybris’in yukarıdaki verisyonundan sonrakiler Java 11 desteklemektedir.
- Kuruluma başlamak için installer/ dosyasındayken bir komut penceresi açıyoruz.
./install.sh -r b2c_acc -A local_property:initialpassword.admin=nimda
- Komutlar;
- ./install.sh ===> kurulum dosyasını bulup kopayalanacak olan dosyaların hedeflerine kopyalanmasını başlatan batch dosyası.
- -r ===> installer dosyasının altında bulunan recipes klasörünü işaret etmektedir.
- b2c_acc ===> recipes klasörünün altında bulunan ve kurulması istenen yapıyı işaret etmektedir.
- -A local_property:initialpassword.admin=nimda ===> sistemin tamamen kurulumu bittiğinde başlangıç olarak admin şifresini belirlemek amacı ile kullanılmaktadır, daha önceki hybris sürümlerinde böyle bir komut girmenize gerek yoktu ve doğrudan admin şifresi nimda olarak belirlenirdi.
- Siz hybrisin eski bir versiyonunu bulduysanız şu komutu girmeniz yeterli olacaktır; ./install.sh -r b2c_acc
- Yukarıdaki komut sizin indirdiğiniz hybris projesinde yer alan yapılardan biri olan B2C yapısı, yani Business to Customer yapısını kurmuş olacağız. B2C, B2B veya Marketplace gibi birbirinden farklı yapılar hybris içerisinde mevcut ve bunların hangi amaçla ne için kullanıldığı SAP sitesinden veya internet üzerinden küçük bir araştırma yaparak bulabilirsiniz. (Örnek araştırma; what’s the difference between b2b and b2c marketing)
- Yukarıdaki komutu çalıştırdıktan sonra herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız gerekiyor. Aşağıdaki gibi bir çıktı almanızı bekliyorum.
Bir sorun ile karşılaşırsanız lütfen yorum yapın elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.
Hybris’i Çalıştıralım
- Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra komut penceresinden hybrisProject/hybris/bin/platform altına giderek sırası ile;
. ./setantenv.sh
ant clean
ant all
ant initialize
./hybrisserver.sh debug
- Komutlar;
- . ./setantenv.sh ===> Apache ant kütüphanesini aktif edebilmek için kullanılan bir batch dosyası. Apache Ant ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsini.
- ant clean ===> Daha önce derlenmiş veya alt eklentilerden ana eklentilere kopyalanmış dosyaların tamamını temizlemek için kullanılan bir komuttur. (Hangi dosyalar derseniz java, properties, jsp, css, js vs….)
- ant all ===> Bütün dosyaların derlenmesini ve kopyalanmasını sağlayan komuttur. (Hangi dosyalar olduğunu biliyorsunuz.)
- ant initialize ===> Bütün dosyaları temizledik ve tekrardan en güncel halleri ile oluşturduk, şimdi platformun hazırlanması gerekiyor. initialize komutu çalıştırıldığında veritabanını basit veriler ile doldurarak bizim için hazır hale getirmesini sağlıyor.
- ./hybrisserver.sh debug ===> Platform tamamen hazır hale geldikten sonra bu komut ile platformu başlatıyoruz ve lolcalde hybris platformunu çalıştırmış oluyoruz. Yanındaki debug kelimesini eklemek zorunda değilsiniz eğer bunu eklerseniz java üzerinde debugging işlemi yapabilmenizi sağlayacaktır. (Debug nedir bilmiyorsanız; what is debug in java veya what is mean debug (google amca direk size bilgi veriyor ne olduğu ile ilgili))
- Komutların ne olduğunu anladığımıza göre şimdi herbir komutu sırasıyla çalıştıracağım ve tek tek ekran görüntüsünü paylaşacağım.
Bütün komutlar sağlıklı bir şekilde çalıştıysa ve herhangi bir sorunla karşılaşmadıysanız platformunuz ayakta demektir, yani şuan hybris server’ı çalışıyor durumda olması lazım. Sitemizi görmek için son bir ayar yaparak bu yazımı sonlandıracağım.
Host Konfigürasyonu
Yeni bir komut penceresi açın ve hemen aşağıdaki komutu girin;
sudo nano /etc/hosts
Resimde işaretlediğim kısma electronics.local ifdesini ekleyin ve kaydedin. Böylece hybris’te default olarak tanımlanmış olan web siteye erişebiliyor olacağız.
https://electronics.local:9002/yacceleratorstorefront/electronics/en/
Yukarıdaki linke tıklayarak localinizde kaldırmış olduğunuz web site arayüzüne erişebilirsiniz.
Dilim döndüğünce anlatmaya ve açık bir şekilde aktarmaya çalıştırm eksik veya bir hatam var ise affola.
Bir sonraki hybris yazısında görüşmek üzere.
Allah Razı olsun. Serinin Devamının gelmesini çok isterim hocam. İyi çalışmalar…